Når man i browseren åbner en URL, sendes der er forespørgsel til en server og i det svar man modtager fra serveren, er der udover en HTML-side også en statuskode. Det er vigtigt at der bruges de rigtige statuskoder, ikke så meget for brugerens skyld, men fordi andre systemer vil få svært ved at håndtere din side, hvis statuskoderne ikke er korrekte. Hvis alle dine adresser f.eks. returnerer statuskoden “404 Not Found” vil Google fjerne dit site fra deres søgninger. Er der omvendt ingen adresser, der returnerer “404”, vil Google indeksere dine tomme sider og straffe dit site for at fylde Google med tomme sider, desuden vil du få svært ved f.eks. at skanne efter døde links.
Som regel fungerer statuskoder i de fleste CMS systemer, men det kan gå grueligt galt hvis de ikke gør, så man bør tjekke op på det for en sikkerheds skyld. https://httpstatus.io er et online værktøj til at tjekke statuskoder, som gør det nemt at gå koderne igennem.
Statuskoder
Nedenfor er en liste med de mest relevante statuskoder og hvordan de bruges.
Der er mange flere status koder end dem, der er på denne side, men dette er de mest almindelige og de eneste der bør være på en alm. hjemmeside. Her er en komplet liste over statuskoder.
200 OK
Alle reelle sider på din hjemmeside bør returnere 200, også selv om det f.eks. er et søgeresultat, eller en anden form for autogenereret indhold. Er adressen korrekt, så returneres 200.
301 Moved Permanently
301 er en omdirigering af adressen, så browseren skifter adressen ud med en anden adresse, og den anden adresse bør være en side, der returnerer 200. 301 er adresser som ikke er tastet korrekt, men hvor det er åbenlyst hvilken adresse brugeren ønskede, derfor redirectes der til den ønskede adresse uden at involvere brugeren.
Som minimum bør man håndtere http/https og med eller uden www, f.eks. redirectes http://tp-web.dk til https://www.tp-web.dk. Skifter man adressen på eksisterende indhold bør man redirecte til den nye adresse, så man ikke mister besøg fordi brugeren ikke kan finde indholdet.
404 Not Found
Hvis ikke adressen er korrekt og der ikke kan redirectes, så returneres 404. Enhver tilfældig adresse bør returnere 404, f.eks. https://www.tp-web.dk/denne-adresse-eksisterer-ikke returnerer 404, og det er korrekt.
Har man mange besøg på 404 sider kan det være god idé at gennemgå dem for at se om der er noget der bør redirectes i stedet, det er vigtigt ikke at redirecte alle 404 adresser, du skal kun redirecte en 404 URL, hvis siden har fået en ny adresse eller hvis det er tydeligt hvilken adresse brugeren ønskede. Hvis du ingen anelse har om hvad brugeren søgte efter, så er 404-siden det korrekte at vise. Besøg på 404 siden bør ikke forekomme ofte.
403 Forbidden
403 betyder at der ikke er adgang til siden der bliver bedt om, det er f.eks. https://www.tp-web.dk/wp-admin/post.php?post=54&action=edit, som er redigerings-adgangen til denne side, og der kræves brugernavn og password før man kan se den rigtige side. I dag er det dog sådan at man ofte redirecter disse adresser i stedet, så det kan faktisk være svært at finde et eksempel på det. I eksempelet bliver man redirectet til en login side, og når man har logget ind, så redirectes man tilbage til den rigtige side. Så man ser aldrig andet end sider med statuskode 200 eller 301, og det er en god løsning, for det hjælper brugeren videre.