Categories
Teknik

Test dine redirects for SEO fejl

Test om din hjemmesides redirects er sat rigtigt op, og undgå splidt linkjuice og tabt ranking på google.

Redirects er en henvisning videre til en anden adresse, som bl.a. bruges hvis adressen ikke eksisterer, men det er tydeligt hvilken adresse brugeren ønskede, f.eks. hvis brugeren har glemt s i https, så redirectes der til en tilsvarende adresse med s på. Redirects skal være rigtigt sat op, primært for at forhindre at du får duplikeret indhold på Google, hvis flere udgaver af den samme side kommer på Google, bliver din sides placering straffet. Med redirects kan du sikre at alle url-varianter rettes til den samme url. Det er også vigtigt at sikre at der kun redirectes én gang pr. adresse, for der er et tab i “link juice,” hver gang der redirectes. Så kæder af redirects giver dig et unødvendigt tab i forhold til placering på Google.

En redirectkæde er f.eks.

  • http://tp-web.dk → https://tp-web.dk → https://www.tp-web.dk

og bør rettes til

  • http://tp-web.dk → https://www.tp-web.dk

Link juice er de point Google giver en side når der linkes til den, og der kommer point fra både interne og eksterne links. Kan man helt undgå at eksterne og interne links peger på adresser der redirectes er det optimalt, men i praksis kan det ikke lade sig gøre.

Brug et online tool til at teste med

Det er rigtig mange online tools til at teste urls med, jeg bruger https://httpstatus.io, her kan man indsætte en række URL’er, og systemet giver en liste med statuskoderne redirectadresser osv. Det er vigtig at have alle kombinationer af dine URLer er med, så du sikre at de alle redirecter korrekt, i feltet nedenfor er de listet, bare kopierer teksten ind i værktøjet. Ret “DOMAIN” til dit eget domænenavn og “SIDE” til en side på det site og tryk på “tjek status”. Der testes på domaine URLen og én eksempel side, man kan godt teste på flere sider, men alle sider vil som regel opfører sig ens.

https://www.DOMAIN/index.php
https://www.DOMAIN/index.html
https://www.DOMAIN/index.htm

https://www.DOMAIN
https://www.DOMAIN/SIDE

https://DOMAIN
http://DOMAIN
http://www.DOMAIN
https://DOMAIN/SIDE
http://DOMAIN/SIDE
http://www.DOMAIN/SIDE
https://DOMAIN/SIDE/
http://DOMAIN/SIDE/
https://www.DOMAIN/SIDE/
http://www.DOMAIN/SIDE/

I mit tilfælde ser det således ud:

https://www.tp-web.dk/index.phphttps://www.tp-web.dk/index.htmlhttps://www.tp-web.dk/index.htm
https://www.tp-web.dkhttps://www.tp-web.dk/test-dine-redirects
https://tp-web.dkhttp://tp-web.dkhttp://www.tp-web.dkhttps://tp-web.dk/test-dine-redirects/http://tp-web.dk/test-dine-redirectshttp://www.tp-web.dk/test-dine-redirectshttps://tp-web.dk/test-dine-redirects/http://tp-web.dk/test-dine-redirects/https://www.tp-web.dk/test-dine-redirects/http://www.tp-web.dk/test-dine-redirects/
Testresultatet

Hvis dine redirects fungerer korrekt er der to adresser som returnerer statuskode 200, og de resterende adresser redirectes til disse to adresser med statuskoden 301. Der står 200 bag ved 301 statuskoden på billedet, det er statuskoden på den side redirecten henviser til, det er selvfølgelig vigtigt at den returnerer 200. I mit tilfælde redirectes alt til https://www.tp-web.dk og https://www.tp-web.dk/test-dine-redirects, se billedet nedenfor.

Kolonnen med redirects må ikke være over 1, hvis den er det, betyder det at du har redirectkæder.

Index url’erne, de 3 øverste på listen, må strengt taget godt returnere 404 i stedet for 301, det betyder ikke noget. Det er bare vigtigt de ikke returnerer 200.